23 Eylül 2011

M a n t ı

hamur malzemeleri:
  • 1 yumurta
  • 1 su barağı SU
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 su bardağı UN
  • 2 tatlı kaşığı TUZ
iç malzemeleri:
  • 400 gr kıyma
  • 3 kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber,kırmızı biber

3 su bardağı un, 1 yumurta ve 2 tatlı kaşığı tuzu geniş bir kaba alın. Azar azar  su ekleyerek (ben su miktarını azaltıp süt koymayı tercih ediyorum)çok sert olmayan bir hamur yapın. Hamurun üzerini kapatıp yarım saat dinlendirin.
3 soğanı, rondoda incecik kıyın. 400 gr kıyma, 1 tatlı kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığı karabiber (isterseniz biraz da kırmızı biber) ile karıştırıp  yoğurun.Dinlenmiş olan hamurdan bezeler koparıp, üzerin un serperek merdane ya da oklava yardımıyla incelterek açın.
2-3 santim eninde kareler bölün, ortasına kıymalı harçtan koyun. Uçlarını üstüste toplayarak kapatın.Kurumaması için üzerine un serpip bez örterek kenarda bekletin.Tüm bezeleri bu şekilde hazırlayın. Bir tencerede mantıların rahatça pişebileceği kadar su kaynatın. Biraz tuz atın ve mantıları kaynar suya salın.
Pişen mantıları servis etmeden önce üzerine yoğurt ve tavada tereyağında kavurduğunuz salçalı  sostan dökerek sıcak sıcak servis yapın.